Heks-Verweven Leven

Heks-Verweven Leven

Mijn nieuwste tekening: Soms wandelen een tijdlang oude verhalen, ‘levensdraden’ door mijn binnenwereld en raken mij zonder dat ik weet, wat het zijn: herinneringen of metaforen, of ze van mij zijn of van de mensheid. Ze ontrafelen zich in mij tot ze uiteindelijk door mijn hand in de vorm van een tekening op papier verschijnen.
 
Zoals deze vrouw, deze heks of kruidenvrouw, sjamane uit het oude Engelland of Ierland. Ik zag haar afgezonderd leven in de stilte, midden in de ruige natuur. Volledig toegewijd aan haar studie van planten, verbonden met de krachten van de elementen, van de kosmos, verdiept in de geheimen van ons menszijn. En van tijd tot tijd zag ik een jonge man als een soort pelgrim naar haar toe komen om bij haar in de leer te gaan en om ingewijd te worden in de mysteries van liefde en seksualiteit.
 
Soms word ik gevraagd waarom ik zo controversiele kunst maak.
Wat is er dan controversieel aan? Dat seksualiteit zichtbaar is in mijn tekeningen?
Apart, dat dat een taboe is in onze samenleving, en tegelijkertijd in de vorm van porno -s@ksualiteit in haar meest groffe en onechte vorm, los van gevoel en hartsverbinding- overal te vinden.
Het zijn ‘maar’ tekeningen met kleurpotlood die ik maak.
Miniwerelden vol symboliek, die zich in mij van binnenuit aandienen en waar van alles te zien is. Intieme en ook kwetsbare taferelen.
Voor mij voelen ze subtiel en fijntjes, speels en zacht.
En ik begrijp ook dat mensen er soms van schrikken omdat ik niets weglaat, niets verberg: maar was is het dan wat niet gezien mag worden en waarom niet?
 
WAT IS MIJN DRIJFVEER?
Er zit een diepe wens in mij dat alles wat ons mens maakt, weer als natuurlijk and ‘sacred’ wordt ervaren. Ik wil de schoonheid ervan laten zien. De magie en de onschuld.
Een vurige wens ook op mijn eigen weg van heling van wat in mijzelf hierin is beschadigd, dat wij mogen leren om liefdevol en met respect en op een veilige manier met de kracht van onze seksualiteit om te gaan.
Dat wij onze kinderen leren om deze energie op een gezonde manier te ontdekken en te onderzoeken voor hun zelf en met anderen.
De zin: ‘In onze diepste wond zit ook onze grootste kracht, onze gave aan de wereld’, resoneert diep in mij.
Ik besef mij dat seksuele energie een kracht is, die als wij als wij haar onderdrukken en veroordelen in verwrongen vormen naar boven komt en imense schade en pijn aanricht in de wereld. Zoals alles, wat wij uit ons bewustzijn naar een ‘onderwereld’ in onszelf verbannen.
 
Seksuele energie is de oerenergie waarmee alles leven wordt gecreerd. Waar wij allemaal uit voort zijn gekomen. Een enorm krachtige energie en misschien een van de grootste mysteries. Een energie die kan helen.
Een geschenk, waar wij van mogen genieten, wat ons bewustzijn kan openen, wat ons vitaliteit kan geven, waarin wij ons zo intens en diep met onszelf en met elkaar kunnen verbinden, versmelten zelfs.
HET LEVEN ZELF.
Geen reactie's

Geef een reactie

twintig + zeventien =