Ricarda Kleffel

'De sleutel tot een gezonde wereld, een paradijs op aarde, is de ontwikkeling van het menselijk bewustzijn.'
Geboren met een sterke verbeelding, een rijk gevoelsleven en een creatief talent in een kunstzinnige familie koos ik er later voor om beeldend kunstenaar te worden. Ook begeleid ik mensen met veel plezier individueel en in groepen bij het ontwikkelen van hun creativiteit en hun bewustzijn en ook therapeutisch in hun persoonlijke processen.
Al als kind had ik een sterk verlangen om op een creatieve manier expressie te geven aan wat er in mij van binnen leefde. Door mijn ouders werd ik hierin van jongs af aan gestimuleerd en kreeg ik alle ruimte en vrijheid om mezelf te ontplooien. Later heb ik beeldhouwen gestudeerd aan verschillende academies in Duitsland en Nederland. Daarnaast ben ik al in mijn pubertijd begonnen aan een innerlijke ontdekkingsreis op veel gebieden van bewustzijnsontwikkeling en in uiteenlopende vormen van therapie. De laatste jaren steeds meer met de focus op ‘belichamen’, met het fysieke lichaam als belangrijkste ingang.
Al vroeg droomde ik van een plek waar ik mijn verschillende passies kon verbinden: waar mijn liefde voor de kunst samen zou komen met mijn wens om mensen de ruimte te bieden om zichzelf en hun creativiteit te ontwikkelen in verbinding met de natuur. Als een ‘zaadje’ -een kiemplek- voor een gezonde wereld waar wij kunnen groeien en tot bloei komen ieder op zijn of haar unieke manier. Waar wij vreedzaam en liefdevol met elkaar samen kunnen leven met alle levende wezens en de aarde. Deze droom kreeg -en krijgt- vorm op mijn prachtige plek, mijn woonboerderij in de Achterhoekse natuur.

“Alles raakt alles altijd overal aan.” (anoniem)