Helend tekenen

als hulpmiddel bij verwerking van traumatische gebeurtenissen

Helend tekenen

 

Baringen

 
Mijn innerlijk proces de afgelopen weken uitgebeeld in tekeningen.
Voor mij voelde het als een soort geboortes. Een hele mooie, krachtige en diepgaande manier mij uiteen te zetten met de energie die in mij zat en tot uitdrukking wilde komen. Tekenen als waardevol gereedschap in mijn proces van heling van ervaringen uit het verleden, die ik tot nu toe niet bewust heb kunnen doorvoelen en verwerken.
 

 

In de rode tekeningen zie ik de wond. Pijn, verkramping die openbreekt, boosheid, strijd.
In de blauw-grijze tekeningen zie ik schakeringen en thema’s rond Angst: Uit verbinding, grenzen die vervagen en oplossen, ijl, koud, onzichtbaar. het voelt als verdwijnen, verstarren, bevroren, stijf, zonder leven.
In de laatste tekeningen zie ik de blokkade, en waar het opent, licht wordt, stromend.
 
Ik wil er graag mee laten zien hoe kunstzinnige expressie helend kan werken:
soms is een gebeurtenis te overweldigend, schokkend of pijnlijk om er op dat moment mee om te kunnen gaan.
 
Als het voor ons niet mogelijk is om de emoties van angst, pijn, machteloosheid, woede en eenzaamheid, van schaamte en schuld te doorvoelen en ermee aanwezig te zijn, dan zorgt ons overlevingssysteem ervoor, dat dat deel wordt afgesplitst en vervolgens niet meer in ons bewustzijn is. Dat noemen wij een trauma. Een automatisch mechanisme om ons in ondragelijke situaties te beschermen zodat wij toch verder kunnen met ons leven.
 
De ervaringen en bij behorende emoties en reacties van ons zenuwstelsel worden opgeslagen in ons onderbewuste. De overtuigingen en conclusies die wij hebben getrokken, bepalen hoe wij onszelf en het leven zien, welke keuzes wij maken.
 
Het onderbewuste spreekt in beelden en symbolen, vaak in dromen tot ons. Kunstzinnige expressie in verschillende vormen kan helpen om er uitdrukking aan te geven, wanneer het moment rijp is dat het weer naar de oppervlakte mag komen. In kleur, beeld, klank, beweging, dans of ritueel .. Dat wat onderdrukt, weggestopt, bevroren was, komt dan weer vrij. Onze levensenergie op die plek gaat weer stromen, gevoelens komen weer omhoog om alsnog doorvoeld te worden.
 
‘Helend tekenen’ is in mijn ervaring een hele fijne manier om wat in ons verborgen ligt en op een bepaald moment door ‘negatieve emoties’ (als reactie op belemmerende overtuigingen), spanningen of fysieke klachten om aandacht vraagt, aan het licht te brengen. Zonder dat het nodig of wenselijk is om in het verhaal te duiken. De beweging is eerder andersom: het is een ‘innerlijk opzij stappen’, toestaan en de weg vrij maken voor wat zich aandient. Omhoog laten komen en naar buiten brengen. Vergelijkbaar met overgeven van het fysieke lichaam maar dan op emotioneel/energetisch gebied via creativiteit voelt heel reinigend. Als een opschoning van het systeem.
 
Dat wat in jezelf begraven lag aan het licht te brengen zodat het zichtbaar wordt, voelt bekrachtigend. Dan kun je er vanuit een gezonde afstand met compassie naar kijken en de identificatie ermee los laten. En wat eerder als een afgesplitst deel van jezelf in het verleden existeerde, krijgt nu erkenning en kan vervolgens versmelten met jou.
 
Voor mij voelt dit als een hele waardevol hulpmiddel om blijer, gezonder en completer in het leven te staan en ik begeleid je hier ook graag in tijdens de Creatieve Ochtenden, Workshopdagen of in individuelen sessie afhankelijk van wat het beste bij jou past!
Geen reactie's

Geef een reactie

20 + 15 =